Terug naar startpagina motors

Evaluatie Fazer 600 5DM7 SM1 model 2000 gereden vanaf 14 januari 2000 t/m 16 november 2001.
2e Fazer is de FZS600 5RT1 model 2002 gereden vanaf 17 nov 2001 t/m 23 juli 2009.

Algemene indruk van de Fazer 600:

Zithouding:
Stuur vind ik standaard te hoog en te ver naar voren staan. Daarom superbike stuur erop, daardoor wat bredere greep en iets meer relaxte houding, gaat wel ten koste van het uitzicht naar achteren via de spiegels. Op model 2002 zijn ook andere spiegels gemonteerd die het zicht naar achteren iets moeten verbeteren.
Model 2002 heeft aan de achterzijde een iets smallere tank waardoor de knieŽn beter aansluiten op de tank en daardoor beter aansluiten.
Met superbike stuur heb je ook in de bochten meer controle over de motor omdat je veel beter kunt insturen.

Windbescherming:
Model 2000 niet perfect, wat wind en turbulentie rondom de helm, met verhoogde ruit iets beter, alleen nog niet ideaal. Model 2002 moet hier ook weer iets verbeterd zijn door nieuwe gevormde kuip en ruit. Ook de aŽrodynamica, dus de luchtweerstand moet verbeterd zijn (verminderd dus) door een spitse vorm van de kuip.
Heeft ook redelijk last van zijwind (Boven de 6 Beaufort moet je best wel opletten)

Verlichting:
Model 2000 is aan de voorkant standaard onder de maat, zeker als je op niet of slecht verlichte wegen volledig afhankelijk bent van je eigen verlichting. Met dimlicht aanpassing (dubbel dimlicht aangesloten) én het gebruiken van Ultravision lampen is enige verbetering aangebracht.
Model 2002 moet hier echt een hele verbetering geven, met multi reflectors én standaard 2 brandende H4 dimlichten ůůk bij grootlicht stand.
Achterzijde is gewoon goed met 2 gloeilampen en goed zichtbare knipper Ėen remlichten. Vervangen door miniknippers is inleveren van veiligheid dus dat heb ik na 1 jaar toch weer ongedaan gemaakt.

Schakelen:
Gaat nu wel lichter dan bij km stand 0. Ik heb het nooit als een probleem ervaren, alleen slijt mijn linkerlaars door het schakelen wel harder dan op andere motoren.
Schakelt wel precies, maar moet wel trefzeker en resoluut in de versnelling gezet worden. Vooral inschakelen naar de 1e versnelling vanaf vrijstand, moet met toerentallen onder de 1200 gebeuren, anders is het een aardige klak, zeker bij nog wat koude motor, met koude dus dikke olie.

Motorgeluid:
Slechts zeer gering toegenomen (tussentijdse distributieketting spanner kliks zijn er misschien geweest, zijn mij nooit opgevallen) Dit super betrouwbare motorblok zal je niet gauw in de steek laten. Kleppen stellen volgens onderhoudschema pas bij 42000 km. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van dit blok.

Motortrillingen:
Met name rond de 6000 toeren en ook bij b.v. de 9000 RPM goed voelbaar in zadel en voetsteunen. Helaas inherent aan een staande 4 cilinder in lijn.  Het zicht in de spiegels blijft goed, alleen gaan de knipperlichten voor een beetje mee trillen, omdat ze standaard te los in de kuip zitten. Remedie hiervoor is een elastiekje gemaakt van b.v. een fietsbinnenband er tussen doen. Bij model 2002 waren de knippers meer in rubber opgehangen en kwam dit probleem niet voor.

Remmen:
Zowel voor als achter een stel goede remmen, vooral voor is het geen enkel probleem om met droog wegdek een bescheiden stoppie te maken.
Achter waren de eerste remblokken na 6000 km afgesleten, lijkt te komen door de gemonteerde vrij zachte standaard remblokken.
Tweede set achter remblokken hebben het nu 17000 km volgehouden en zijn nu nagenoeg versleten.
Ook remzuigers gaan vrij moeilijk terug, maar staan bij mij nog niet vast. Remedie goed schoonhouden en ook de bevestigingsboutjes voor de remblokken bij montage goed smeren met b.v. kopervet om vast koeken te voorkomen. Remblokken voor na 23000 km redelijk versleten (nog wel de eerste blokken)
Met beide Fazers alleen nog Saito remblokken (via Louis.de) gebruikt en die gingen makkelijk 12k mee.

 

Radiatorbescherming:
Onvoldoende voor opspattend vuil en steentjes. Extenda fenda (verlengd voorspatbord) is daarom hard nodig, ook straks op het nieuwe model.
Door steenslag een aantal kleine beschadigingen op radiator opgelopen. Voor het model 2002 is er een radiatorbescherming aangebracht.
Ook heb ik zelf voor onder de radiator en tussen de uitlaatbochten van aluminium een beschermplaatje gemaakt en gevouwen om wat opspattend vuil bij de cilinders weg te houden, want tot tussen de bougies kom je kleine steentjes en modder tegen, wat ook weer corrosie van de cilinderkop en klepdeksel schroeven in de hand werkt. De Extenda Fenda ťn de zelf gemaakte beschermplaat zaten ook weer op de 2e Fazer gemonteerd.

Ketting:
Staat standaard te strak, moet dus vrij los gehouden worden om overmatige slijtage en belasting van uitgaande as op motorblok te voorkomen.
Ketting en tandwielen hebben er 23000 km op zitten en zijn nog in goede staat dus verwacht ik dat ze wel 40000 km kunnen halen. Dat is dus wel het resultaat van zeer regelmatig smeren en soms wat spannen. De tolerantie op kettingwielen en bevestiging op het achterwiel lijken vrij groot en dat resulteert misschien in een iets slingerend kettingwiel, wat weer de oorzaak kan zijn van wat shimmy op de voorkant van de motor bij snelheden tussen 60 en 80 km /uur. Zie ook de opmerking daarover bij de BT020R band.
Ketting op 2e Fazer was na 40k nog niet versleten, maar toen de set vervangen door DID set die ook met 20k erop zeker nog niet versleten was.

Helaas heeft zelfs een splinternieuwe Fazer (mijn 2e fazer)  last van wat onbalans in het stuur bij ongeveer 80 km per uur. Zal ook veroorzaakt worden door de nogal sportieve geometrie van Frame, balhoofdhoek en naloop e.d. Levert dus wel een lekkere stuurfiets op en dat is wel fijn!

Roestvorming:
Anti roest behandeling uitvoeren op subframe van de stuurkuip, onder tank en onder zadel bij b.v. de achterlichten is hard nodig evenals onder de rubber kapjes bij de duo steun. Siliconen / vaselinespray of gewoon spuitvet is daarvoor aan te bevelen.
De uitlaatbochten hebben de neiging om te gaan roesten, ook afhankelijk van de rijstijl, bij pittige rijstijl hogere temperatuur dus ook meer roestvorming bij het rijden in natte omstandigheden. Het model 2002 heeft bochten van edelstaal dus moet dat probleem zijn opgelost. Na 60k wel de bochten gedemonteerd, geschuurd en opnieuw gespoten. Weinig roestvorming op de bochten, wel wat op de lasnaden.

Lakkwaliteit:
De Silver Metallic kleur (SM1) heeft zich bewezen als redelijk slijtvast, ook de glans is gebleven. Heeft als voordeel tov bv Zwart dat krasjes minder zichtbaar zijn, omdat bij de zwarte kleur bij een kras een lichte grondlaag zichtbaar wordt.
Wel benieuwd wat de nieuwe Silver 1 (S1) gaat doen, omdat die niet als metallic staat aangegeven.
Kroonplaatcover model 2000 was bij mij beplakt met carbonlook sticker om beschadigingen op het aluminium te voorkomen. Op model 2002 is deze kroonplaat zwart afgelakt en dat is zonodig weer over te spuiten.
Tankpad geplakt om beschadigingen aan tank te voorkomen, is eigenlijk te smal geweest, hielp dus niet voor de plekken waar je knieŽn komen.

Schoon houden:
Velg achter wordt erg smerig, misschien na een reinigingsbeurt met was behandelen.
Achtervering wordt ook snel vies van spatwater vanaf achterband.
Onder de buddy komen vetspetters van de ketting naar boven geslingerd en ook op de achterbrug. Schoonmaken met wat terpentine is de oplossing.
Pas daarvoor wel op je lak en stickers want het blijft toch een oplosmiddel, dus daarna met een natte zeem afnemen.
Een scott-oiler is misschien een duur alternatief, maar verhoogd de levensduur van de ketting en kettingwielen, omdat altijd voldoende smering aanwezig is.
Ook motorblok wordt gauw grijs van al het straatvuil.
Ga wel voorzichtig om met hogedrukreinigers want met name wiellagers, ketting en elektronica kan niet tegen water, ook al omdat de kans bestaat dat het vet wat voor de smering van lagers en ketting moet zorgen er uit gespoten kan worden en dan gaan wel de wiellagers of de ketting eraan!
Gebruik die hogedrukreiniger dan b.v. wel om de onderkant van je spatborden schoon te spuiten, want daar is die wel makkelijk voor te gebruiken.


Economische kanten van de Fazer 600 model 2000:

Benzineverbruik:
Bij een rustige en enigszins toeristische rijstijl, dus onder de 6000 rpm, moet 1 op 21 op de lange stukken haalbaar zijn.
Praktisch gezien kom je eigenlijk bijna nooit zuiniger uit dan 1 op 20.
Mijn gemiddeld verbruik 1 op 18,7 over geheel 2000 en 1 op 19,0 over het jaar 2001.
Wat wel opvalt is dat met de standaard uitlaat ik zeker niet zuiniger rijdt dan met de Micron PCY33 uitlaat met db-killer. De buitentemperatuur is omgekeerd evenredig met het verbruik, zodat in de winter met moeite 1 op 18 wordt gehaald en in de zomer gemakkelijk 1 op 19.

Onderhoudsbeurten:
Zijn vrij prijzig, met name banden zijn erg aan de prijs, maar voor de veiligheid is geen prijs te hoog.
Met model 2002 gaan de intervallen naar 10000 km dus dat levert weer wat voordeel op (was ook al voor model 2001, maar gold weer niet voor model 2000 hoewel de redenen daarvoor wel vaag waren, omdat alleen het gebruikte oliefilter misschien een iets grotere capaciteit heeft en de remblokken achter wat verbeterd zijn)

Banden:
BT057 achter na 11400 km versleten, erg vierkant geworden en de gehele levensduur matige grip bij nat wegdek.
BT020 achter na 12000 nog niet versleten, kan waarschijnlijk nog 5000 km mee wel goede grip op nat wegdek, alleen onstabiliteit aan de voorkant tussen 60 en 80 km uur (slingerend stuur, shimmy genoemd)
Voor de achterband zou ik in de toekomst misschien toch weer voor een BT057R kiezen, om de oorzaak van de instabiliteit te achterhalen, want dat trad op direct na montage van de nieuwe achterband. Voorband BT057F na 18000 km vervangen door een BT010, volgens mij niet zo goede keus want slijt best hard. Volgende keer zal ik ook daar weer een BT057F laten monteren.

Op mijn 2e Fazer ben ik op een gegeven moment overgegaan op de Metzeler Roadtec Z6 een vrij neutrale band met een lange levensduur en ook goede grip bij vocht en kou.


Meetresultaten na ruim 23000 km:

Dikte voorschijf +/- 3,9 mm
Vrije slag koppelingshendel 1,5 cm (op kop gemeten) speling 1 cm
Remhendel speling 0,7 cm
Speling op ketting ketting wiel +/- 3 mm
Hoogte schakelpedaal 33 cm (center) (voorkeur afstelling van mij zelf)
Voetsteun lefbout onder 33,5 cm (geen afgesleten lefbouten bij mij)
Rempedaal 31,7 cm alles gemeten met kunststof lineaal. dus haal er nog bijna een centimeter af (voorkeur afstellingen van mij zelf)
Mengselschroeven 2,25 rondje uitgedraaid. (af fabriek is 2 rondjes, maar na grote beurt stond die op ruim 3 rondjes en werd daardoor veel minder zuinig.)
Stelschroef achtervering stond in stand 6 vanaf lichtste stand (is stand 1) geteld, weer terug gezet naar stand 4.

Problemen:
Na beurten altijd een te strakke ketting! Beter iets te los dan iets te strak
Trillen van het stuur na vervangen van achterband (tussen 60 en 80 km) Geen speling op balhoofd, dus moet er ergens een bepaalde onbalans zijn. Ik verdenk zelf de combinatie achterwielvelg en band en kettingwiel / ketting.
Remlichtschakelaar van achterrem leverde na 22 maanden wat problemen: bleef contact maken en moest opnieuw afgesteld worden met wat inwendige smering erbij, leverde dus wel een constant brandend remlicht op!
Slecht zicht in de achteruit spiegels, zeker na montage superbike stuur. Spiegelverbreders vond ik niet handig omdat je motor dan ook weer 6 cm breder wordt en dat is lastig in de file of voor het stoplicht.
Mijn Fazer Model 2000 vond ik vrij zwaar sturen, nooit echt kunnen achterhalen wat hier de oorzaak van was. Misschien vorm van voorband en te lage bandenspanning, of toch een verkeerd afgesteld balhoofdlager.