Geschiedenis

Startpagina: Home Motor

Hoe ben ik nu uiteindelijk in 2009 tot die BMW R1200R gekomen ?

Na in 1978 op een Honda XL 125 Zo zag die er ongeveer uit, alleen de uitlaat liep bovenlangs!
(wie kent hem nog) mijn A-rijbewijs te hebben gehaald en hier een klein jaartje op had rondgereden, ben ik sinds 1996 weer actief motorrijder geworden.

Mijn tweede motor werd een Honda 650 Nighthawk van bouwjaar 1984.
Dus als  heropstapper lekker weer zo'n 3 jaar ervaring opgedaan met de Honda, dus toen was ik beter voorbereid op het mooiere werk en wist ik ook zeker dat ik graag wilde blijven motorrijden.
Dus na zo'n 15000 km en drie jaar achtereen telkens de MotorRai te hebben bezocht, was ik zeer veel catalogi van alle bekende enigszins betaalbare merken rijker. Dus dan weet je van Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki van alle interessante modellen de specificaties, prijzen etc.

Nadat ik de prijzen van de supersports te hoog vond n ik op de Rai van 1999 de Yamaha Thundercat zag staan, voor de (herintroductie)prijs van 17990,- dacht ik 'dat wordt mijn motor'.

Klik op foto voor vergroting

Daarom 2 weken na de MotorRai in oktober 1999 bij Safe Zoetermeer een proefrit gemaakt. Doen ze niet moeilijk over bij Safe!

De overstap van de custom -achtige Honda met zelf gemonteerde hoge stuurkuip naar deze Supersport (de voorloper van de R6) was voor mij toch wel een schok. De windbescherming viel me tegen en de erg vooroverliggende houding was niet bevorderlijk voor het overzicht die je voor woon-werk verkeer nodig hebt.
Bovendien was het bochtengedrag niet vergelijkbaar, je moet echt het gas er op houden anders kom je steeds aan de binnenkant van de bocht uit en dat was ik natuurlijk niet gewend met mijn Honda Nighthawk, want die stuurde niet zo strak, die zwabberde en glibberde (bij nat wegdek) wat door de bocht heen.

Tel daarbij praktische zaken als het ontbreken van een middenbok (ketting smeren, stallen), het hogere verbruik (1:18 zal lastig zijn), de niet zo moderne dashboard vormgeving, met daarbij het ontbreken van een klokje (ja echt, die moet je gewoon hebben op een motor) wel eens onderweg op je horloge proberen te kijken? Lukt niet h!

Dus ik weer terug naar die verkoper en toch hem over kunnen halen om ook nog een proefrit op een Fazer te mogen maken. Dus heb ik dezelfde dag ook een proefrit op een Fazer gemaakt. Ik was gelijk verknocht aan de trekkracht de fenomenale remmen en ook het motorgeluid stond mij wel aan.
Let wel dit was een Fazer 1998 met 15000 km op de teller, die was lekker los en ook de uitlaat klonk wat harder dan van een nieuwe Fazer. Het rijden op die Fazer gaf ook gelijk iets vertrouwds, zo van heb ik daar niet eerder op gereden?

Toch heb ik daarna ook nog (twee weken later) op een SV650s Suzuki twin gereden, die zit echt lekker! Pittig geluidje ook zo'n twin. Alleen weer gn middenbok, kleine tank, geen klok, minder pk's, weinig bergruimte, waarschijnlijk ook minder zuinig en het lage gewicht (lastig bij zijwind).

De Hornet was allang afgevallen, die zoop veel te veel en was nogal nerveus qua stuurgedrag met zijn 16 inch voorwiel. Wel mooie techniek dat blok van Honda.

Enfin het verhaal begint al lang genoeg te worden, dus heb ik, je raadt het misschien al, toch voor een Fazer gekozen. Je moet weten ik heb een hekel aan tanken, rijd veel woonwerk, ga er ook nog wel eens voor een ritje op uit, daarbij is niets vervelender om met deze benzineprijzen en een hoog verbruik steeds bij de pomp te moeten staan.
Daarnaast is de techniek van de Fazer hypermodern en kun je er eigenlijk alles met weinig compromis mee doen.

Vanaf 14-01-2000 ben ik eigenaar en de trotse berijder van een zilvergrijze Fazer model 2000.

Mijn eerste ervaringen met de Fazer 600:

Inrijden:
Inrijden heb ik bijna volgens het boekje gedaan 6000 ipv 5000 rpm de eerste 1000 km en daarna tot kmstand 2000 tot ongeveer 7000 rpm gedraaid.
Daarna soms even lekker doortrekken naar 10000 RPM de snelweg op, maar toch weer snel terug naar 6 7000 rpm in 6e versnelling. Dan rijd je toch al 120 km /uur. Ik merkte dat een iets pittiger rijstijl, dus even lekker optrekken en wat later opschakelen je verbruik naar 1:17 laat gaan i.p.v. bij mij gemiddeld 1:19.
Een aantal voordelen van een rustiger rijstijl zijn: een zuinige motor, die ook minder hard slijt en mooier blijft lopen, ook beter voor je ketting, tandwielen, banden en remmen.
Misschien wel saai, maar zo mooi als die liep toen ik hem ophaalde, loopt die al niet meer (of zou je er aan wennen aan het mooie geluid van zo'n naaimachine)

Verbruik:
Ik had gedacht wat zuiniger te kunnen rijden en ik heb ook wel eens een E-mail reactie van een andere Fazerrijder gehad die makkelijk 1 op 21 scoorde! Daar baalde ik dus weer van. (Bas Jans dus niet)
Maar ja met een motor moet je natuurlijk wel rijden en niet continu aan je verbruik denken, want 1 op 17 met veel lol, is altijd nog beter dan 1 op 20 zonder.
Dat scheelt wel 60 km per volle tank, omgerekend 8,- meer voor elke 400 km die je rijdt, maar de motor was ook niet gratis en met een Hornet zal ik dus nooit 1 op 20 kunnen halen, misschien dat dat een troost is.

Over het uitlaatgeluid:
Eens een test gelezen en toen vond een journalist de Fazer S na 100 km wel iets te nadrukkelijk klinken, hij werd het gewoon zat en de politie is ook wat minder makkelijk geworden, meer dan 10dB te veel is uitlaat kwijt plus boete.
Dus ik laat die pijp lekker zitten en stook hem dan maar wat op met verder rijden dan komt er misschien toch wel weer wat voller geluid uit. Klonken de modellen 1998 en 1999 niet harder ? 
Sinds mei 2001 heb ik nu dus ook een Micron sportuitlaat in huis gehaald, die een lekker pittig sport geluidje afleverde, maar na wat aanpassingen, komt er toch een leuk geluidje uit.

De onderkuip: (die van Tech-Line uit Barneveld)
Ik vind hem meer af, je hebt minder last van water en iets meer bescherming voor je benen, scheelt ook weer poetswerk van dat bewerkelijke open blok (moet je eens tussen je bougies kijken wat een rotzooi daar allemaal terecht komt, niet te spreken van de radiator vanaf het voorwiel opgespat!

Het windgeruis
:
Belangrijk is ook de helm die je draagt, inmiddels een UVEX VX7, niet helemaal tevreden hij fluit een beetje op het vizier, maar met Earmo gehoorbeschermers (staan altijd met aanbieding op de Rai) gaat het best wel.
Heb niet veel ervaring met andere helmen, maar stil wordt het nooit. 

Als helm heb ik inmiddels (eind 2000) een Craft Eagle EX1 gekocht, Is aan de onderkant smaller en heeft ook een iets lager geluidsniveau, allen deze helm beslaat weer makkelijk en de vorm van het gebogen vizier maakt het monteren van een Pinlock onmogelijk. Dus rijd ik in de winter gewoon met mijn UVEX VX7, wel met Pinlock.

Toegevoegd  (september 2001):
Inmiddels al weer bijna 2 jaar en ruim 20000 km verder met mijn Fazer en die uitlaat is inmiddels een gekilde Micron racedemper (klinkt iets harder dan een Bos) en nieuwe helm en andere ruit heb ik ook.
Voor al mijn verdere belevenissen rondom mijn Fazer nodig ik je uit om eens goed rond te kijken op mijn site, welke steeds actueel blijft en vaak leuke reacties oplevert. Veel leesplezier!

Toegevoegd op 17 november 2001, na aanschaf van mijn 2e Fazer 600:
Ik vond nog steeds de Yamaha Fazer de beste motor voor mij, zeker als je kijkt naar de prijs prestatie en 'value for money' De vernieuwde 600 is weer helemaal up to date met eindelijk een goede verlichting, betere windbescherming door vernieuwde stroomlijn een nog beter dashboard met continu een klokje in beeld.
Gelukkig kon ik bij Hans van Wijk weer een goede deal doen, dus rijd ik vanaf 16-11-2001 wederom op een nieuwe Fazer 600.
De eerste indrukken zijn in ieder geval goed.

Toegevoegd op 22 december 2009, na een half jaar BMW R1200R:

Ik heb tot juli 2009 verscheidene keren getwijfeld welke motor nu mijn volgende motor mocht worden.
Zou ik dan toch een Fazer 1000 gaan kopen en dan twijfel tussen de oude FZS1000 (model 2001) of toch maar de FZ1 die veel moderner en mooier is, maar ook graag een aardig slokje benzine lust en eigenlijk ook niet echt mooi wordt van een topkoffer en allerlei andere alledaagse zaken.
Heel veel testen en impressies gelezen van allerlei soorten motoren zoals een Triumph Street Triple of Speed triple, of toch een Kawa Z750 / Z1000. Maar toen ik online op motormaniacs een test las over een naked BMW boxer twin, werd mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme steeds groter.

Hoe kan een 4 cilinder liefhebber van de smeuge loop van een 4 in lijn nu ineens gegrepen worden door de zware klappen van een 1200 boxer twin?
Als je weet hoe netjes die BMW boxer loopt en hoe makkelijk die ook oppakt en rijdt dan ga je snappen dat ik door het twin virus ben besmet. Een paar jaar geleden had ik dat gewoon niet na een proefrit op een Aprilia Tuono.
Geen heimwee meer naar hoge toerentallen, maar lekker lui schakelen en het blok lekker laten trekken.
Bijkomstig voordeel van lage toerentallen is dat het verbruik ook erg acceptabel is, 1 op 18 is heel goed haalbaar.
Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen, maar BMW heeft nog maar pas 2 jaar dit model n ik dacht altijd dat ik nog veel te jong was voor zo'n soort motor.

Laat ik elke lezer hier waarschuwen, na een proefrit ben je verkocht hoor ;-)!